Jumaat, 22 Julai 2011

tahap-tahap puasa


Puasa ada tiga tingkatan
1)      Puasa ʿUmūm
2)      Puasa Khuṣūṣ
3)      Puasa Khuṣūṣ al-Khuṣūṣ
Puasa Tahap ʿUmūm
Menahan perut dan kemaluan dari menyempurnakan syahwat. Yakni puasa yang hanya mencukupi syarat-syarat sah puasa sahaja.
Puasa Khuṣūṣ
Puasa dengan menahan penglihatan, lidah, tangan, kaki, pendengaran, penglihatan dan segala anggota yang lain dari dosa.
Puasa Khuṣūṣ al-Khuṣūṣ
Puasa hati dari segala kerunsingan yang rendah dan fikiran yang menjauhkan diri dari Allāh taʿālā secara menyeluruh. (Umpamanya tidak berfikir @ terlintas di fikiran tentang apa yang akan di makan ketika berbuka nanti, hati hanya dipenuhi dengan ingatan kepada Allāh sahaja)
Sebahagian adab Puasa Khuṣūṣ:
·         Menjaga mata
·         Menahan lidah dari perkataan yang menyakitkan hati orang lain. Sama ada itu perkataan yang haram atau yang makruh, bahkan juga menjaga lidah dari dari perkataan yang tidak berfaedah.
·         Menjaga segala anggota lain.
Sabda Nabī ṣallallāhu ʿalayhi wa sallam:
مَنْ لَمْ يَدَعْ قَوْلَ الزُّوْرَ وَالْعَمَلَ بِهِ، فَلَيْسَ  لِلهِ حَاجَةً فِىْ أَنْ يَّدَعَ طَعَامَهُ وَشَرَابَهُ
Sesiapa yang tidak meninggalkan kata-kata dusta dan tidak meninggalkan kelakuan dusta, maka bagi Allāh tidak ada keperluan untuk dia meninggalkan makan minumnya.
Makna ḥadīth ini ialah: Allāh tidak akan mengendahkan puasanya. Kerana dia meninggalkan makan minum yang pada waktu-waktu yang lain adalah halal, tetapi tidak meninggalkan perkara-perkara yang dilarang, pada hal perkara-perkara ini adalah dilarang disepanjang waktu.
(Yakni, tujuan berpuasa adalah untuk mengendurkan nafsu syahwat yang dengannya seseorang dapat menahan diri dari perlakuan maksiat, jadi jika puasanya tidak menahannya dari perlakuan maksiat, maka ini bererti yang maksud tujuan berlapar dan dahaga itu tidak tercapai dan ia boleh dianggap sebagai sia-sia. Ini tidak pula bererti yang kita tidak perlu berpuasa. Maksud dari kata-kata ini ialah berpuasalah dan jaga diri dari melakukan maksiat di dalam bulan puasa. Moga-maga latihan di bulan puasa dapat menjadikan diri kita lebih mampu untuk menahan diri dari maksiat untuk sepanjang tahun.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan